Päivitä vielä Windows 10 – ilmaiseksi

Reilu vuosi sitten Windows 10:ä oltiin ”puolipakolla” ajamassa kaikkien Windows 7- ja 8-käyttäjien koneille, mutta automaattinen päivitys loppui 29.7. 2016. Tämän jälkeen kuitenkin Microsoft on tarjonnut päivitysmahdollisuutta niille henkilöille, jotka käyttävät Windowsin helppokäyttötoimintoja (esim. lukijaa, suurennuslasia tai näyttönäppäimistöä). Päivitysmahdollisuus on voimassa näillä näkymin vuoden loppuun asti ja vanhan Windows 7:n tai 8(.1):n voi päivittää ilmaiseksi Windows 10:n vielä 31.12. 2017 asti.

Windows 10 päivitys on mahdollista asentaa, vaikka helppokäyttötoimitoja ei tietokoneellaan käyttäisikään, sillä Windows 10:n asentaja ei mitenkään tarkista, onko näitä toimintoja tietokoneessa käytetty. Mikäli tietokoneessa on tällä hetkellä käyttöjärjestelmänä esim. Windows 7, voi päivitys uudempaan tuntua houkuttelevalta, sillä tuki Windows 7:lle tulee loppumaan 14.1.2017.

Windows 10 kärsi alussa lastentaudeista, jotka nyt on saatu pääosin korjattua. Toki ongelmaton se ei edelleenkään ole, esim. vastikään julkaistu Windows 10 Fall Creators Update on joillakin käyttäjillä aiheuttanut ongelmia Käynnistä-valikon kanssa (sovellukset eivät enää käynnisty sen kautta). Lisäksi järjestelmän ulkoasu tuntuu hieman muuttuvan jokaisen päivityksen yhteydessä, sovelluksia lisätään tai poistetaan yms.

Mutta mikäli päivitys Windows 10:n kiinnostaa, alla on kuvattu pääpiirteittäin päivitysprosessi:

 

Lataa W10 päivitysavustaja osoitteesta https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/windows10upgrade?tduid=(14c348e893a91089cb2980533c6ee123)(256380)(2459594)(TnL5HPStwNw-0FBZfNm6YPFXNhiu3o52rA)()

Käynnistä lataamasi päivitysavusta ja hyväksy käyttöehdot:

Avustaja tarkistaa, että tietokoneesi on yhteensopiva:

Asennuspaketti ladataan (tähän saattaa mennä jonkin verran aikaa, riippuu verkkoyhteyden nopeudesta):

Asennuspaketti ladattu ja osittain asennettu. Tietokone käynnistetään uudelleen päivityksen viimeistelemiseksi:

Uudelleenkäynnistys vie jonkin verran myöskin aikaa:

Asennus on valmis. Tämän jälkeen tarkistetaan tilitiedot ja tietosuoja-asetukset:

Tietosuoja-asetuksissa kannattaa tarkistaa, mitä tietoja haluaa Microsoftille lähetettävän:

Windows 10 tarjoaa oletussovelluksiksi uusia, Windows 10:lle tehtyjä sovelluksia:

Tämän jälkeen valmistellaan työpöytä ja lopuksi näytetään päivityksen onnistuneen:

Windows 10 aktivoituu automaattisesti luodulla digitaalisella käyttöoikeusavaimella, eikä lisenssiavainta tarvitse syöttää (tämä luonnollisesti edellyttää, että vanha käyttöjärjestelmä, josta päivitys Windows 10:n tehdään, on aktivoitu).

Päivitykseen kului aika reilu tunti, tämä toki riippuu tietokoneen tehosta sekä käytettävän nettiyhteyden nopeudesta.